Schoorsteenvegen
In landen zoals Finland, Zweden, Noorwegen en Duisland is het jaarlijkse schoorsteenvegen verplicht gesteld.
In Nederland wordt het jaarlijks vegen van het rookkanaal slechts aangeraden. Het is wel zo dat brandverzekeringen steeds vaken eisen stellen rondom het vegen van uw rookkanaal.
Bij calamiteiten moet u kunnen aantonen dat u tijdig het rookkanaal heeft geveegd of een schoorsteenveger hebt ingeschakeld om dit voor u te doen.
Schoorsteenvegen, voorkomen is beter dan genezen
Het is belangrijk om de schoorsteen te laten vegen, omdat onverbrande deeltjes die in het rookkanaal blijven hangen zich aan de wand gaan hechten.
Deze onverbrande deeltjes zijn het gevolg van een onvolledige verbranding van hout, kolen of olie.
Door onjuist stookgedrag, bijvoorbeeld door het stoken van nat hout, vormen deze deeltjes een teerachtige en brandbare laag in het rookkanaal, deze laag wordt ook wel creosoot genoemd.
De creosoot kan gemakkelijk vlam vatten en kan een schoorsteenbrand veroorzaken. De vorming van creosoot is mede afhankelijk van de manier van stoken.
Mocht de kachel teveel gesmoord worden, krijgt de brandstof te weinig zuurstof en wordt de verbranding meer onvolledig. Door de onvolledige verbranding komen er meer afvalstoffen vrij en is de kans op verstopping van het kanaal groter.
Een verstopt kanaal brengt een groot risico met zich mee, omdat de verbrandingsgassen terugslaan en dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Het is van groot belang dat u minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen. Mocht u de schoorsteen als hoofdverwarming gebruiken, dan is het noodzakelijk om de schoorsteen tweemaal per jaar te laten vegen.
Een jaarlijkse veegbeurt wordt tevens geadviseerd door de verzekering. Als wij de schoorsteen hebben geveegd, ontvang u van ons een veegbewijs. Met dit veegbewijs kunt u richting de verzekering aantonen dat er geen achterstallig onderhoud bij uw schoorsteen aanwezig is.