Flexibele kachelpijp handleiding
Het is vaak niet mogelijk om in een bestaand kanaal starre buizen te plaatsen, omdat het kanaal aan alle kanten dicht is. Hierom mag er bij een bestaand schoorsteen kanaal gebruik gemaakt worden van flexibele buizen. Deze buizen zijn 3mm dik, de buitenmaat is dus altijd 6 mm dikker dan de maat die aangegeven staat op de site.
Als u van plan bent een flexibele buis door het kanaal te trekken, is het handig om van bovenaf een houten klos (Ter grootte van de flexibele buis) door het kanaal heen te trekken, om te kijken of de buis door het kanaal heen past.
Wat heeft u nodig om een flexibele buis in een schoorsteen kanaal te trekken?
U ziet op de afbeelding enkele getallen, in het volgende schema laten wij zien wat u nodig heeft aan de hand van de getallen die in de afbeelding te vinden zijn.
Onderaansluiting (1)
De flexibele buis word nooit direct aangesloten op de kachel.
Als u een flexibele buis gaat installeren heeft u onderaan een verloopstuk nodig van een enkelwandige buis naar een flexibele buis. U heeft hier keuze uit twee soorten aansluitstukken.
Standaard onderaansluitstuk
Klik hier voor een voorbeeld van een standaard onderaansluitstuk
Dit verloopstuk heeft aan de bovenzijde een verbrede kant die over de flexibele buis geschoven kan worden. De onderkant van dit verloopstuk heeft een versmalde kant waardoor deze in een enkelwadnige pijp kan vallen.
De schoorsteenafsluiting:
klik hier voor een voorbeeld van een schoorsteenafsluiting
Een schoorsteenafsluiting kan zowel boven als onder aan de schoorsteen gemonteerd worden. De vierkante plaat zorgt ervoor dat het gat van het schoorsteenkanaal afgedicht wordt. De schoorsteenafsluiting heeft bovenop een verloopstuk die om de flexibele buis heen geschoven wordt. Onderaan de schoorsteenafsluiting zit een versmalde kant die in een enkelwandige pijp valt. De schoorsteenafsluiting is dus bijna hetzelfde als een standaard verloopstuk van enkelwandig naar flexibel, alleen heeft de schoorsteenaflsluiting een plaat om de buis heen. De vierkante plaat is minimaal 30 cm bij 30 cm, en maximaal 40 cm bij 40 cm. De grootte van de plaat is afhankelijk van de diameter flexibele kachelpijp.
Nisbus met aangelaste rozet
klik hier voor een voorbeeld van een nisbus met aangelaste rozet
De beste aansluiting voor onderaan het kanaal is een nisbus met aangelaste rozet. De voorafgaande artikelen standaard onderaansluitstuk en een schoorsteenafsluiting, vallen in een bij de nisbus met aangelaste rozet. Dit artikel kunt u inmetselen onderaan het kanaal. De rozet zorgt ervoor dat het gat afgesloten word.
De flexibele kachelpijp (2)
Let er op dat bij het plaatsen van een flexibele buis voor hout, olie en kolenkachel dat de flexibele buis dubbelgedraaid is. Het is belangrijk dat de binnenkant van de flexibele kachelpijp glad is, dit verkomt dat roet en teer zich vast kan zetten in de buis.
Als de flexibele buis gemonteerd is kunt u perlite korrels in het kanaal stoppen. Deze perlite korrels zorgen ervoor dat de flexibele kachelpijp beter geisoleerd word. Dit heeft als voordeel dat het stoken veel makkelijker zal gaan.
Bovenaansluitstuk (3)
De schoorsteenafsluiting wordt bovenop het kanaal op de betonplaat gemonteerd. Deze dient aan de onderkant gekit te worden zodat er geen water onder de afsluiting door kan komen. (U vind bij punt 1 een voorbeeld van een schoorsteenafsluiting). De onderkant van de schoorsteenafsluiting is een lang versmald stuk wat in de flexibele buis wordt geschoven. U dient de flexibele buis vervolgens vast te zetten aan dit stuk door middel van een klemband.
Eindkap (4)
Last but not least: de eindkap. Er zijn heel veel verschillende kappen om bovenop het schoorsteen kanaal te monteren. Wij hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.
Regenkap
klik hier voor een voorbeeld van de regenkap.
De regenkap (Ook wel chinees hoedje genoemd) is de simpelste eindkap. Het is gemakkelijk te monteren, u klemt de regenkap om de bestaande buis heen met de klemband die aan de regenkap is gemonteerd. Het nadeel van deze kap is dat er gemakkelijk regen naar binnen komt.
Trekkap met veegluik
klik hier voor een voorbeeld van een trekkap
De trekkap is de meest voorkomende eindkap bij kachelpijpen. U drukt de trekkap in de bestaande kachelpijp en door de klemmen zet de trekkap zichzelf vast in de buis. Op onze trekkap zit standaard een veegluik zodat u deze van boven kunt vegen. Let op dat dit veegluik stevig wordt vastgezet. Door de opstaande randen kan er amper regen naar binnen komen, en de trekkap zorgt er daarnaast voor dat de trek in een kanaal bevorderd wordt.
Gek
klik hier voor een voorbeeld van een gek
Als u veel last heeft van valwinden in uw schoorsteenkanaal dan is een gek precies wat u zoekt. De gek draait als een 'gek' heen en weer, hieraan heeft zij haar naam te danken. De kap draait met de kont richting de wind waardoor de wind niet meer in het kanaal kan blazen. De rook kan hierdoor zonder problemen naar buiten toe.
Aspiromatic
klik hier voor een voorbeeld van een aspiromatic
Door een aspiromatic op het dak te zetten zal de trek in het schoorsteenkanaal toenemen. Deze kap is gemaakt om de trek te bevorderen. Doordat de kap automatische altijd draait zal deze de lucht als het ware uit het kanaal zuigen. Als u het vermoeden heeft dat u te weinig trek heeft in uw kanaal, dan raden wij u aan om ons artikel te lezen over het probleem te weinig trek hebben in uw kanaal.
Het kanaal dubbelwandig verlengen
klik hier voor een voorbeeld van een schoorsteenplaat
U kunt het volgende verloopstuk bovenaan de schoorsteen plaatsen, u kunt deze gebruiken als schoorsteenafsluiting. Bovenaan het verloopstuk zit een beginstuk dubbelwandig. Hiermee kunt u verder bouwen met dubbelwandige pijpen.
Montage van een flexibele kachelpijp
De beste manier om een flexibele kachelpijp te monteren is om deze via de bovenkant van de schoorsteen naar binnen te laten zakken. Het makkelijskte is om een stuk touw aan de onderkant van de flexibele buis vast te maken. U kunt dan licht de buis naar beneden sturen. U kunt de buis niet aan het touw naar beneden trekken.