schoorsteen vegen

Zelf schoorsteen reinigen

In Nederland zijn er geen wettelijke verplichtingen omtrent het vegen van de schoorsteen.. Toch is het verstandig om dit ieder jaar te doen. Het verkleint de kans op een schoorsteenbrand namelijk aanzienlijk. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat aanslag in de schoorsteen vlam vat. Deze aanslag ontstaat bijvoorbeeld door nat of rot hout, waardoor de kachel gaat smoren en er een laagje onverbrande brandstofdeeltjes in het rookkanaal achterblijft. Door de hitte van de kachel kan deze aanslag vlam vatten.

Maar de schoorsteen vegen, mag je dat zelf doen en hoe ga je daarbij te werk? Of laat je het werk beter over aan een professional? Afhankelijk van je verzekering kan het wel geëist worden om je schoorsteen te vegen. Voor de verzekering heb je dan een schriftelijk bewijs nodig dat de schoorsteen geschikt is voor de toepassing.

Omdat je niet verbonden bent aan wettelijke verplichtingen ben je vrij om de schouw te laten reinigen door wie je wil. Je kan een professionele schoorsteenveger inschakelen of je kan zelf aan de slag gaan.

Zelf reinigen kan op twee manieren: mechanisch door roetresten met een schoorsteen veegset los te schuren of chemisch via een reinigingsblok.

Het chemisch reinigen van een schoorsteen is een methode die gebruikt wordt om opgehoopt roet, teer en andere vervuiling te verwijderen. In plaats van de traditionele mechanische methoden zoals het vegen van de schoorsteen, maakt chemisch reinigen gebruik van speciale reinigingsmiddelen die de opgebouwde afzettingen oplossen.

Bij het mechanisch reinigen van een schoorsteen wordt gebruik gemaakt van veeg- en schoonmaak artikelen zoals borstels en flexibele veegstokken. Deze gereedschappen worden via de schoorsteen naar boven gebracht en vervolgens gebruikt om de aanslag en afzettingen van de wanden van de schoorsteen te schrapen en te verwijderen. Er wordt vaak gebruik gemaakt van een nylonborstel met flexibele veegstokken vanwege zijn flexibiliteit, duurzaamheid en het vermogen om lichte roet en andere ophopingen effectief te verwijderen. Voor het verwijderen van nesten uit uw schoorsteen kan een spiraalvormige boor op de veegstok worden geplaatst

Hoe reinig ik mijn schoorsteen?

Voor het chemisch reinigen volg je de instructies op de verpakking. Hieronder is een uitleg over hoe een nylonborstel wordt gebruikt om een schoorsteen te vegen:


1.     Voorbereiding: Zorg ervoor dat de open haard of kachel is gedoofd en dat er geen brandende materialen in de schoorsteen zijn. Sluit ook de luchttoevoer naar de open haard of kachel af om te voorkomen dat er roetdeeltjes de kamer in komen tijdens het vegen.

2.     Veiligheid: Draag beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril, een stofmasker en handschoenen, om jezelf te beschermen tegen roet en andere vuildeeltjes.

3.     Monteer de nylonborstel: Bevestig de nylonborstel stevig aan de flexibele veegstok. Zorg ervoor dat de borstel stevig vastzit en niet losraakt tijdens het vegen.

4.     Begin het vegen: Steek de borstel met de schoorsteenveegstang in de schoorsteen en duw deze voorzichtig omhoog. Draai de borstel terwijl je hem omhoog duwt, zodat hij de binnenkant van de schoorsteenwand raakt.

5.     Veegbewegingen: Maak lange, langzame op- en neergaande bewegingen met de borstel terwijl je hem verder omhoog duwt. Deze beweging helpt bij het losmaken en verwijderen van roet en andere ophopingen. Probeer de borstel zo ver mogelijk omhoog te duwen om de hele schoorsteen te vegen.

6.     Reinig de borstel: Haal regelmatig de borstel uit de schoorsteen en verwijder het losgemaakte roet en puin. Dit voorkomt dat de borstel verstopt raakt en zorgt ervoor dat je efficiënt kunt blijven vegen.

7.     Controleer de schoorsteen: Na het vegen van de schoorsteen kun je een zaklamp gebruiken om de binnenkant te inspecteren en ervoor te zorgen dat alle roet en vuil is verwijderd. Controleer ook op eventuele schade aan de schoorsteenwand die reparatie kan vereisen.

8.     Schoonmaken: Zorg ervoor dat je alle roet en puin dat is verwijderd, opruimt en weggooit. Dit voorkomt dat het in de kamer terechtkomt en zorgt voor een schone omgeving. Hiervoor is een aszuiger geschikt voor het verwijderen van as uit uw houtkachel